Ο κύριος Ψάϊλας Γιώργος είναι ο πιο γνωστός Κερκυραίος υπερμαραθωνοδρόμος. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκαμε ένα μέρος από την εντυπωσιακή αθλητική του σταδιοδρομία στους υπερμαραθώνιους και εντυπωσιαστήκαμε. Συμμετείχε και τερμάτισε σε ιστορικούς αγώνες δρόμου όπως στον Ευχείδιο δρόμο ( Θήβα-Δελφοί 110 χιλιόμετρα), στον αγώνα Νεμαία-Ολυμπία (186 χιλιόμερα) ακόμα και στο Σπάρταθλο ( αγώνας δρόμου Αθήνα-Σπάρτη 246 χιλιόμετρα σε ανάμνηση της διαδρομής του Αθηναίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη ) και σε πάρα πολλούς άλλους ( όλους πάνω από 100 χιλιόμετρα ) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στους περισσότερους αγώνες όχι μόνο τερμάτισε αλλά τερμάτισε πρώτος. Η παραπάνω φωτογραφία είναι από τον τερματισμό του στους Δελφούς.

Κύριε Ψάιλα

Είμαστε οι μαθητές του Γ3α του γυμνασίου Καστελλάνων και στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής σας παρακαλούμε να δεχθείτε να απαντήσετε σε μια μικρή συνέντευξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η συνέντευξη αυτή θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.

* Γιατί εσείς μπορείτε να τρέχετε 24 ώρες και εμείς στα 10 λεπτά κουραζόμαστε ; Είναι θέμα φυσικής κατασκευής, είναι θέμα προπόνησης η είναι συνδυασμός και των δύο ;
Θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος υγιής και αρτιμελής με ανάλογη προπόνηση μπορεί να τερματίσει ένα μαραθώνιο (42 χιλιόμ.) ή αργότερα και ένα υπερμαραθώνιο 100 χιλιόμ. Χρειάζεται απλά αυτοπειθαρχία, θέληση και να μην είναι φυγόπονος. Όσον αφορά όμως το να τρέξει ένα υπερμαραθώνιο με σκοπό να πρωταγωνιστήσει, εδώ υπεισέρχεται και το στοιχείο της φυσικής κατασκευής (ταλέντο) και της ψυχικής δύναμης.

* Από πόσο χρονών ξεκινήσατε να προπονήστε, με ποιο αγώνισμα και πότε πήρατε την απόφαση για υπέρ μαραθώνιο;
Ξεκίνησα να προπονούμαι στα 14 και διακρίθηκα σε Πανελληνίους αγώνες στα 3000μ. Αποφάσισα ν' ασχοληθώ με τον υπερμαραθώνιο στα 42 μου.

* Ποια είναι η διατροφή που ακολουθήτε για να μπορείτε να διανύσετε τόσα χιλιόμετρα; Τι τρώτε πριν τρέξετε και τι μετά;Υπάρχει κάποιο μυστικό για αυτό;
Η διατροφή μου δεν είναι άλλη απ' αυτή που καθορίζεται ως υγιεινή διατροφή ή μεσογειακή με γεύματα ποσοτικά μέτρια, αλλά κάθε 3ώρες. Πριν τον αγώνα, αλλά και μετά, όλοι οι αθλητές προσπαθούμε να κάνουμε υπερπλήρωση υδατανθράκων με ρύζι ζυμαρικά, πατάτες (όχι τηγανητές--όλα τα τηγανιτά είναι απαγορευμένα--) κλπ.
Μυστικά δεν υπάρχουν αλλά υπάρχει η αλήθεια όπου ο κάθε οργανισμός έχει ανάγκη από τη σωστή αναλογία πρωτεϊνών-υδατανθράκων-λιπών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων,υγρών. Αν αυτά δεν είναι ισορροπημένα η επίδοση τον αθλητή μειώνεται σε μεγάλα ποσοστά, ενώ αν υπάρχει επάρκεια ο αθλητής είναι έτοιμος να αποδώσει αυτό για το οποίο έχει προπονηθεί.

* Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σωματότυπος για να μπορεί κανείς να τρέξει υπερμαραθώνιο ή μπορεί να τρέξει ο καθένας ;
Για τον υπερμαραθώνιο δεν υπάρχει συγκεκριμένος σωματότυπος όπως υπάρχει για όλους τους δρόμους από 100μ, μέχρι τον μαραθώνιο. Βέβαια ο αθλητής που είναι λεπτός κ' δυνατός υπερτερεί στους άλλους σωματότυπους ανεξαρτήτου ύψους.

* Πόσες ώρες προπόνησης κάνετε κάθε εβδομάδα και πόσα χιλιόμετρα διανύετε ;
Η προπόνηση μου δεν είναι μόνο το τρέξιμο αλλά και η ενδυνάμωση με βάρη, μαζί με την αποκατάσταση που περιλαμβάνει μασάζ, υπερήχους, υδρομασάζ, σάουνα, διατατικές ασκήσεις, διαρκεί 6 ώρες ημερησίως, και όταν κάποιος κάνει πρωταθλητισμό τρέχει δύο φορές την ημέρα, άρα η κάθε μέρα είναι ένας υπερμαραθώνιος . Τα χιλιόμετρα που διανύω κάθε εβδομάδα είναι περίπου 200 και τα κάνω στο γήπεδο, στις εθνικές οδούς, στον Παντοκράτορα και στις παραλίες.

* Υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις που περνάνε από το μυαλό σας κατά τις ατελείωτες ώρες της προπόνησης και των αγώνων ;
Σίγουρο είναι ότι κάποιος που κάνει πολύωρες προπονήσεις ή αγώνες πρέπει να έχει καλή σχέση με τον εαυτό του. Αυτή η γνωριμία με τον εαυτό μας είναι ένας άλλος αγώνας γιατί προσπαθείς να τον προσαρμόσεις να κάνει συνηθισμένα πράγματα σε ασυνήθιστες καταστάσεις. Προσαρμογή σημαίνει ότι βρίσκεις τρόπο να αναπτυχθείς. Η ανάπτυξη σε οδηγεί στη δύναμη (σωματική, πνευματική). Η δύναμη σου επιτρέπει να μπεις σε καινούργια δοκιμασία (πιθανό πιο δύσκολη από την προηγούμενη) και η νέα δοκιμασία σε οδηγεί σε καινούργια προσαρμογή. Έτσι έχουμε μια αλυσίδα με κρίκους ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ - ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΔΥΝΑΜΗ - ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ . . .

* Σας έχουν δημιουργηθεί ποτέ προβλήματα υγείας από την ενασχόλησή σας μ' αυτό το άθλημα ;
Η ενασχόληση μου με το άθλημα δεν μου έχει δημιουργήσει ποτέ προβλήματα υγείας και αν κρίνω από τους συνομηλίκους μου (50αρηδες), η δράση δεν δημιούργησε πρόβλημα σε κανέναν ενώ αντιθέτως η αδράνεια έστειλε πολλούς στις ουρές των ιατρικών γραφείων.

* Σας υποστηρίζει κανένας χορηγός ;
Δεν είχα ποτέ χορηγό και οι προσπάθειες μου ήταν πάντα αυτοχρηματοδοτούμενες, όπως και οι στόχοι μου ήταν αυτοτροφοδοτούμενοι.

Σας ευχαριστώ πολύ που μου κάνατε την τιμή να μου υποβάλλεται τις ερωτήσεις σας και είμαι πάντα στη διάθεση σας είτε για να συζητήσουμε ή για να τρέξουμε.
Γιώργος Ψάϊλας



Οι μαθητές
Ο καθηγητής
Σκιαδόπουλος Κώστας